Akoestisch comfort in renovatieproject kantoren VlaboFM Magazine Elise Noyez

Akoestisch comfort in uitdagende herbestemming | FM Magazine (fm-magazine.be)

 

Akoestisch comfort in uitdagende herbestemming

Het licht en uitgepuurd volume uit glas en beton wordt als het ware door de bakstenen wal van de molen geperforeerd

PreviousNext

De herbestemming en architecturale integratie van bouwkundig erfgoed kan tot prachtige en karaktervolle realisaties leiden. Dat gaat desgelijks op voor de nieuwe kantoren van Vlabo-Invest in Betekom, waarbij een sobere nieuwbouw tegen en rond de historische Puttenbergmolen aanleunt. Onvermijdelijk brengt zo’n project echter ook een aantal pittige uitdagingen met zich mee. Triplaco Print Acoustics zorgde er in ieder geval voor dat het akoestisch comfort in dit unieke landschapskantoor gegarandeerd wordt.

De Puttenbergmolen in Betekom dateert van 1847 en is verbonden aan een bijzondere stamboom. Ze werd namelijk opgericht als graanwindmolen door Petrus Martinus Van Peel, wiens broer Victor Van Peel gehuwd was met Constantia De Veuster. Zij was op haar beurt de zus van Pater Damiaan.

In de loop van de periode 2003-2005 werd de molen, samen met de omliggende gronden, eigendom van Vlabo-Invest. Zij investeerden in de bouw van 12 koopwoningen naar een ontwerp van het Brusselse architectuurbureau BOB 361 op de percelen naast de molen, en een modern landschapskantoor met een directe link naar het verleden. De romp van de historische molen werd namelijk deels gerenoveerd en in het nieuwe kantoorgebouw geïntegreerd.

Comfort, over de hele lijn

Het resultaat is een licht en uitgepuurd volume uit glas en beton, dat als het ware door de zware maar warme bakstenen wal van de molen geperforeerd wordt. Een dermate sobere vormgeving mét de integratie van een historisch element als robuuste eyecatcher liet zich echter niet vanzelfsprekend met de eis van een aangenaam werk- en vergadergespreksklimaat combineren. Wanneer de kantoren in 2017 heringericht werden, waren het corrigeren van de nagalm en het creëren van een akoestisch correct en comfortabel binnenklimaat dan ook enkele van de topprioriteiten voor de open werkruimte.

Akoestische oplossing op maat

Triplaco Print Acoustics formuleerde samen met binnenhuisarchitect Yves Henskens en uitvoerder Condes Interiors de gepaste oplossing: functionele kantoorkasten die dankzij de esthetische en akoestische houten kastfronten niet alleen opgaan in het strak ontwerp, maar tevens de nagalmtijd naar een optimale 0,7 seconden brengen. Dit zorgt ervoor dat werknemers ook in het open landschapskantoor op een aangename manier kunnen (samen)werken, zonder elkaar onnodig en onbedoeld te storen.

In totaal werden er 56 op maat gemaakte Type M kastdeuren geplaatst, telkens met microperforaties aan voor- en achterzijde. De kastdeuren bestaan uit een dubbele kern van zwarte watervaste MDF – voor 44% doorboord met een patroon op maat – en zwart akoestisch dempend glasvlies in het midden. Ze zijn langs beide zijden afgewerkt met houtimitatie HPL 0,9 mm van Abet Laminati in licht eiken (0650SE2), met microperforaties van diameter 1,1 mm in een 3 mm recht patroon. Voor een mooie visuele integratie werden ook twee binnendeuren en aansluitstukken met de HPL verlijmd. Een geïntegreerde decoratieve oplossing, dus, die tegelijk zorgt voor een verbeterd akoestisch comfort en gezonder binnenklimaat.

“Dankzij de op maat gemaakte kastfronten wordt zowel aan de esthetische als aan de akoestische eisen voldaan.”

Helmholtz-principe

Hoe dat precies werkt? De opbouw van de 20 mm dikke, kwalitatieve deurbladen is volledig afgestemd op het Helmholtz-principe, waarmee vooral de mid-lage frequenties, waaronder het menselijk stembereik, efficiënt geabsorbeerd worden. Meer bepaald zorgt de combinatie van het massa-veer-massaprincipe in het geperforeerde deurblad en het achterliggend plenum ervoor dat geluidsgolven sterk verminderd in de kale ruimte terugkomen en dat de nagalm van stemmen en gesprekken afdoende gecorrigeerd wordt.

Nagalmberekeningsmodel

Het Helmholtz-principe ligt trouwens aan de basis van alle decoratieve akoestisch dempende oplossingen die Print Acoustics voor de reductie van nagalm, veroorzaakt door de menselijke stem, ontwikkelt. Net zoals bij het project in Betekom, gebeurt dat veelal op maat, en worden alle akoestisch dempende producten in huis ontwikkeld en geproduceerd.

Voor een perfect aangepaste oplossing, kan een beroep gedaan worden op een theoretisch nagalmberekeningsmodel. Dat simuleert hoeveel absorptiepanelen er nodig zijn om de nagalm in een bepaalde ruimte naar het optimale niveau voor het vooropgestelde gebruik te brengen. Het model wordt gevoed met concrete meetdata van de prestaties van Print Acoustics producten in een nagalmkamer enerzijds en een inmiddels goed doorspekte bibliotheek met de absorptiecapaciteit van een ruime waaier aan bouwmaterialen voor vloer, wand en plafond anderzijds. Op die manier kunnen vooral voor kleine en eenvoudige, balkvormige ruimtes zoals het kantoorgebouw van Vlabo-Invest erg betrouwbare simulaties gemaakt worden.

Ook voor grotere of meer complexe ruimtes biedt Print Acoustics uiteraard de nodige oplossingen aan, al raadt het bedrijf in dit geval aan om voor de berekeningen een beroep te doen op een erkend gespecialiseerd akoestisch studiebureau.

Door Elise Noyez

Foto’s: Triplaco Print Acoustics

www.triplaco.be

www.printacoustics.be

 


Meer blogs